Inom SEO är sökord ett av de vanligaste begreppen. Sökord är en av grundpelarna för att bli synlig på Google, och en viktig del i ditt optimeringsarbete. Vad är ett sökord egentligen? I detta inlägg beskriver jag vad sökord och sökordsoptimering är, samt tips på hur du arbetar med optimering av din hemsida.
Sökord kan bestå av enstaka ord, sökfraser eller sökfrågor
Sökord är de ord du skriver in i en sökruta på sökmotorer som Google.
Sökord kan bestå av enstaka ord, sökfraser på flera ord eller sökfrågor.
Enstaka sökord kallas generiska sökord. De är allmänna och breda sökord som har bredare matchning, högre sökvolym och därmed högre konkurrens.
Sökord på två ord eller flera kallas long tail-sökord (lång svans-sökord).
Long tail-sökord har mer specifik matchning, lägre sökvolym och lägre konkurrens.
Lokal SEO - eller lokala sökord - är när du söker på plats såsom exakt plats, stad eller landskap.
Sökmotorer som Google har blivit så smarta numera att de förstår sammanhang. Förut räckte det att stoppa in det sökord du ville ranka på upprepade gånger i texten, men det funkar inte längre. Idag handlar SEO och sökmotoroptimering mycket om att förstå användaren och dess sökbeteende, besvara dessa sökfrågor genom relevant och kvalitativt innehåll, samt att ha en god struktur på hemsidan.
När du förstår målgruppen och dess sökbeteende kan du skriva kvalitativa texter som besvarar besökarens sökfrågor. Då kommer du att öka synligheten och ranka högre på Google.
Exempel på sökord:
Exempel på breda, generiska sökord: ”sökord”, ”sökordsoptimering”, ”Google”.
Exempel long-tail sökord och sökfrågor: ”vad är sökord?”, hur sökordsoptimerar jag en hemsida?, ”Tips för att ranka högre på Google”.
Exempel på lokalt sök: ”SEO-konsult i Hälsingland”, ”SEO-byrå i Stockholm”.
I Sverige görs över 55 miljoner sökningar på Google varje dag!
Det finns andra sökmotorer än Google. Bing, Yahoo och DuckDuckGo för att nämna några. Google är dock fortfarande störst med råge, därför väljer jag att använda mig av Google och ”googla” i de flesta exempel. Ps: visste du förresten att Youtube är världens näst största sökmotor om man räknar alla sökmotorer. Googles bildsök är även den en av de största. Därför skall man alltid SEO-optimera bilder på hemsidan. Mer om det i ett annat inlägg.
Använd en kombination av breda sökord och long tail-sökord
Det bästa är att använda en kombination av breda sökord och long tail-sökord, när du optimerar. Breda sökord har högre sökvolym. Long tail-sökord är mer specifika med lägre sökvolym. På bilden ser du exempel på sökord och hur många som söker på dem varje månad i genomsnitt (sökvolym):
”Sökord” har i genomsnitt 720 sök per månad på Google, och ”Vad är sökord” i genomsnitt 20 sök per månad. Under dem ser du relaterade sökord.
Därför ska du använda dig av long tail-sökord när du SEO-optimerar
Varför ska du använda sig av long-tail sökord när du optimerar en hemsida? Det mest logiska vore väl att enbart jobba med breda sökord med hög sökvolym. Det kan man tro, men här är anledningarna till att du skall jobba med long tail i ditt SEO-arbete:
Det är lättare att ranka högt på long-tail sökord.
Long tail-sökord har färre sök, men ger större chans till konvertering på hemsidan såsom köp, nya nyhetsbrev-prenumeranter och kontakt. På grund av:
Besökaren får ett mer exakt resultat.
Du driver in fler kvalitativa besökare till hemsidan. Det vill säga. De som hittar dig via ett long tail-sökord vet vad de är ute efter från start.
Hur hittar jag rätt sökord?
Om du använder dig av ett SEO-verktyg kan du få fram sökord och sökvolymer direkt. Annars finns Google Sökordsplaneraren - en funktion i Google Ads som är gratis! Det enda du behöver göra är ett kostnadsfritt Ads-konto. Du fyller i dina kortuppgifter vid uppstart, men inga pengar dras om du inte sätter upp en Ads-annons. Via sökordsplaneraren kan du skriva in valfria sökord och få upp sökvolymer, relaterade sökfraser samt sökfrågor. Bilden ovan är från Sökordsplaneraren.
Ett annat alternativ är att använda dig av Google Autocomplete. Det vill säga sökfältet på Google. Då får du upp förslag i rull-listen när du börjar skriva, se bild:
Skapa landningssidor utifrån sökordsanalysen
När du hittat relevanta sökord och fraser bör du kolla upp sökvolymer. Om det visar sig att till exempel ”sökordsoptimering google” har relativt högt sök – då kan du använda det till att skapa innehåll! Skriv till exempel ett blogginlägg där du skriver om ”Sökordsoptimering Google”. Till min egen hemsida som SEO-konsult skulle jag kunna skapa en ny landningssida som enbart handlar om Google och SEO, sökordsoptimering för Google och allt som har med Google SEO att göra. Det vill säga - låt sökordsanalysen ligga som grund för hur du skapar struktur och innehåll på din hemsida. På detta sätt driver du in organisk trafik till hemsidan!
Var placerar jag sökorden på hemsidan?
Steg ett är alltid att göra en sökordsanalys. Ta reda på vilka sökord, long tail-fraser och sökfrågor som folk googlar på enligt ovan tips.
Lär känna målgruppen och sökbeteendet. Vad är målgruppen ute efter? Köpa? Skaffa sig information om något?
Nu vet du vilka sökord du ska arbeta med och vilken din målgrupp är.
Bestäm strukturen på hemsidan och vad varje sida skall handla om. Varje landningssida skall handla om ett ämne.
Mappa sökord för varje kategori och sida. Som grundprincip ska du tilldela ett primärt sökord eller sökfras för varje sida, men det kan vara fler beroende på sökbeteendet (vilka sökord hör ihop?).
Nu kan du skriva nya texter alternativt optimera befintliga texter på hemsidan. Jobba in det primära sökordet i hela kedjan: URL-adress – H1-rubrik – Underrubriker – Metatext – Bildtexter – Länkar – fetstilta ord.
Se till att det primära sökordet finns med tidigt i textstycket - i ingress + brödtext. Spamma inte dina sökord, de ska jobbas in på ett naturligt sätt i texterna.
Jobba in sekundära (relaterade till primära) sökord i underrubriker och brödtext. Skapa underrubriker av sökfrågor och long tail-sökfraser.
Sökordsoptimering handlar om att besvara sökfrågan med hjälp av informativa och engagerade texter av hög kvalitet
Gratis SEO-verktyg för att hitta sökord
Google sökordsplaneraren. Finns som en funktion i Google Ads.
Google Trends.
Answerthepublic (några sök per dag är gratis).
Ubersuggest (några sök per dag är gratis).
Google Autocomplete – sökrutan på Google.
Behöver ditt företag hjälp med SEO? Du får alltid en kostnadsfri offert!