AI-Google och SEO – Så förändras Google för e-handel
- Marie Gunnarsson
- 17 apr.
- 5 min läsning
Det händer mycket inom SEO nu. Google kommer att se annorlunda ut inom kort och nya AI-sökmotorn Google AI Overview finns redan världen över samt i Europa – men inte i Skandinavien i skrivande stund. Det är dock bara en tidsfråga innan den lanseras även i Sverige.
Hur påverkar AI-Google SEO, och framför allt, hur påverkar den e-handel? Detta ska vi reda ut i denna artikel, och du får 8 sammanfattande SEO-tips för e-handel i slutet.
Vad är Google AI Overview?
Google AI Overview (tidigare kallat SGE) är en AI-driven funktion som integreras i Googles sökresultat. I stället för att bara visa en lista med länkar, genererar AI Overview ett sammanfattande svar på din sökfråga baserat på information från flera källor på webben. Syftet är att snabbt ge dig en överblick och besvara komplexa frågor direkt i sökresultatet, vilket minskar behovet av att klicka dig in på flera olika webbplatser.
Så här kan det se ut om du söker efter bästa pizzan i New York (Google USA). Du får upp en kortfattad summering om var du hittar bästa pizzan i New York, en lista med topp 6-rankade pizzeriorna och till höger källor med länkar som Google tagit informationen från.

Ett annat exempel på hur AI-Google kan se ut för e-handel och produktsök, sökfråga: Nike Air Max 270 (Google USA). Du får upp bilder från olika butiker med produktinfo och recensioner, och klickar du på en bild kan du läsa mer om just den produkten till höger.

Hur ofta visas ett AI-svar på Google och när?
AI Overview kommer inte att visas som svar på varje sökfråga, utan AI triggas i de fall som Google tycker att det krävs för att besvara sökfrågan på bästa sätt.
AI-svaren på Google visas oftast vid komplexa längre sökfrågor som kräver mer komplicerade svar såsom beskrivningar, guider, steg-för-steg och produktjämförelser. Informationen som visas kommer från olika hemsidor och det visas länkar till de hemsidorna.
AI Overview kan även ge dig följdfrågor eller ytterligare tips som renodlade chattjänster chatGPT och Google Gemini gör; ”vill du veta mer om….”, ”Har du någon ytterligare fråga om…”. Ca 19 % av kommersiella sökningar (e-handel) utlöser Overview (USA). Statistik för alla sökningar:
Google AI Overview visas i ca 47 % av alla sökningar på Google (USA)
AI-Google – Färre klick men köpbenägna besökare
Den organiska trafiken från Google till webbplatser kommer att minska i och med Google AI Overview. I de fall du får svaren direkt i sökresultatet behöver du inte alltid klicka dig vidare till hemsidorna. Detta innebär att vi kommer få mäta SEO på lite andra sätt framöver. CTR (klickfrekvens) och ranking kommer förmodligen delvis att ersättas av AI-statistik från SERP:en (sökresultatet) och engagemang på hemsidan. Även varumärkessök blir viktigare.
SEO-verktygen har redan nu implementerat funktioner som visar statistiken för Google AI Overview och vilka konkurrenterna är. Så här ser det ut i mitt verktyg SE Ranking och här kommer AI-statistik för varje hemsida visas (när vi har tillgång till Overview i Sverige).

Det är inte bara dåligt med mindre organisk trafik till din hemsida. De som väl klickar sig vidare kommer att vara mer motiverade och köpbenägna, som i motsats till idag där många ”slö-klickar” sig runt på olika hemsidor för att jämföra produkter och tjänster. När besökaren klickar på länken från ett AI-svar på Google så har besökaren reden skaffat sig viss information om dina varor eller tjänster, och vill veta mer.
Organiska topplistan & Topp-3-ranking fortfarande viktig
För att Google ska vilja visa upp din hemsidas produkter i Overview bör du ranka topp-3 i den organiska rankingen, i alla fall topp-10. Det finns alltså en korrelation mellan hög organisk ranking och de svar som visas i AI Overview. Det gäller alltså att fortsätta jobba med klassisk SEO - göra sökordsanalys, konkurrentanalys, och optimera hemsidan såsom man gör idag.
Dock – Google har precis justerat algoritmerna i och med mars 2025 Core Update och statistik visar (april 2025) att det finns en lite större chans att visas i AI overview även om du inte rankar topp-10 (Källa: Search Engine Land). Ingen vet med 100% säkerhet hur det kommer att se ut, Google tweakar till och testa olika varianter, med målet att skapa den bästa användarupplevelsen för användaren.
Produktsidor viktigare än kategorisidor i AI-Google
Skiftet går från kategorisidor till produktsidor. Hittills har det varit så att det största SEO-fokuset har varit på kategorisidorna, exv: Jackor, Väskor, Byxor. Men eftersom AI Overview vill visa upp produktsidor direkt i svaret, jämföra olika produkter, visa recensioner etc – så bör ditt SEO-fokus vara på produktsidorna från och med nu. Se till att varje produktsida är tipp-topp innehållsmässigt och SEO-optimerad: H1-rubrik, metatitel, sidbeskrivning, utförlig produkttext, recensioner, köpinformation - och det allra viktigaste: bra produktbilder av hög kvalitet!

8 tips - Så här ska du SEO-optimera e-handel för AI-Google
1. Jobba med klassisk SEO-optimering: Analys, On-Page SEO: optimera H1-rubrik, H2-rubriker, brödtexter, metatitel, sidbeskrivning, bra content av kvalitet, Teknisk SEO och UX-vänlig struktur av webbplats.
2. Skapa innehåll utifrån Google E-E-A-T(Experience, Expertise, Authoruíty, Trust): Skapa SEO Content som visar din unika expertis och trovärdighet. Du ska vara förstahandskällan till informationen. Kopiera inte någon annans texter och publicera inte AI-texter rakt av, alla texter ska bearbetas.
3. Besvara sökfrågorna: Låter enklare än det är, men det gäller att du gjort en analys så du vet vad din målgrupp vill ha svar på. Planera hur sökfrågorna ska besvaras och var på hemsidan: produktsida, kategorisida, FAQ, guide eller bloggartikel? Detta avgörs var i köpresan din kund är.
4. Lägg fokuset på produktsidorna: skiftet går från kategorisidor till produktsidor – lägg det mesta SEO-fokuset på produktsidorna.
5. Använd strukturerad data: Skapa schema markup på produkterna i webbshoppen. Strukturerad data är som en osynlig överstrykningspenna med hjälp av en extra kodsnutt som läggs in för varje produkt på webbplatsen. Den berättar för Google vilken info som är viktig att visa upp i sökresultatet. Det är med hjälp av strukturerad data du kan få betygsstjärnor, snittbetyg, öppettider osv under länken på Google. Läs mer om strukturerad data på ehandelstips.se. I Wordpress går det att lägga in med hjälp av SEO-plugin Yost och Rank Math.
6. Google popular products: Är även det organisk synlighet i sökresultatet baserat på produktinformation för e-handel. Skaffa Google Merchant Center (gratis) – där kan du ladda upp dina produkter med info och bilder, så kan du synas som ”popular products” på Google. Läs mer om populär products hos Google.
7. Recensioner på produkter viktigt: Recensioner, omdömen och betygsstjärnor blir extra viktigt för att kunna synas i Google AI Overview. Om du inte har det idag – skaffa den funktionen! Du kan samla in betyg via Google och / eller direkt via din webbshop.
8. SEO-optimera alla produktbilder: alt-texter på bilder berättar vad bilden handlar om, och Google kan inte ”se” en bild, därför är de viktiga för SEO, och för synskadade som använder skärmläsare. Läs mer om alt-texter på min blogg. Även bildfilen på dina bilder bör innehålla sökord.
Hoppas du fått en god klarhet i vad Google-AI för e-handel är och hur du kan förbereda dig inför skiftet! Marie SEO-konsult har erfarenhet som SEO-konsult sedan 2021 och samarbetar med e-handlare, tjänsteföretag, bygg och industri.
Välkommen att kontakta mig om du vill ha ett kostnadsfritt rådgivningsmöte online!